17 Απριλίου, 2007

ΠΡΟΣ DRIVE - Οκτ'02

ΠΡΟΣ DRIVE 10-10-02


Αγαπητέ κε Τριανταφυλλίδη,


Σχετικά με το άρθρο σας στο πρόσφατο τεύχος του DRIVE
περί τυπολατρικής και εν πολλοίς εισπρακτικής αστυνόμευσης των οδών, δεν μπορώ παρά να υπερθεματίσω κι εγώ με τη σειρά μου.

Είναι λυπηρό άνθρωποι που έχουν ταχθεί στο ιερό καθήκον της προστασίας της ασφάλειας και της ζωής μας κατά τις οδικές μας μετακινήσεις να λησμονούν το πρώτιστο αυτό καθήκον τους, και να ενεργούν εισπρακτικά, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν και αποσπασματικά το γράμμα (και δυστυχώς όχι πάντα το πνεύμα) νόμων και διατάξεων, και κρυπτόμενοι πίσω από αυτά.

Και φυσικά δεν θα τους πω εγώ προσωπικά πώς να κάνουν τη δουλειά τους (γνωστή ατάκα, με την οποία επιχειρούν να αποστομώσουν τους θιγόμενους), αλλά και δεν μπορούν να αποφεύγουν την έγκυρη κριτική μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία έχει θεσμοθετήσει και την ίδια τους την ύπαρξη, ως Σώμα, και η οποία γνωρίζει πολύ καλά κατά περίπτωση να επαινεί αλλά και να κατακραυγάζει.

Επίσης αυτή η τυπολατρική συμπεριφορά είναι άκρως προσβλητική και ακυρωτική προς τους ίδιους τους συναδέλφους τους, που με πλήρη ευσυνειδησία και μέσα από αντίξοες συνθήκες και πλείστους όσους κινδύνους προσπαθούν να λειτουργήσουν όσο καλύτερα μπορούν προς όφελος της κοινωνίας, και να προστατέψουν όσους εποχούμενους δεν έχουν το στοιχειώδες μυαλό να μεριμνήσουν για τη δική τους ασφάλεια. Και γιαυτό το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ»

Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, δεν έχουμε ως λαός κυκλοφοριακή συνείδηση, και αυτό το πληρώνουμε πανάκριβα. Αλλά η διαρκής προσήλωση στην οδική ασφάλεια δεν επιβάλλεται με τυφλές παρεμβάσεις τύπου Ρόσκο (ποιος δεν θυμάται τον γραφικό σερίφη του Χάζαρντ) αλλά με συστηματική καλλιέργειά της έμφασης στην ασφαλή συμπεριφορά (από όλους), και φυσικά με την αυστηρή πλην όμως διακριτική και συνεπή αστυνόμευση.

Για να πάμε λίγο και στο φαιδρό της υπόθεσης, πολύ καλή η ιδέα σας για «χαρτογράφηση» των επίφοβων για καραούλι σημείων ανά την Ελλάδα. Μου θυμίζει τις πινακίδες που βλέπουμε στους δρόμους και προειδοποιούν για έλεγχο της ταχύτητας με «τεχνικά μέσα». Μόνο που δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιος τις τοποθέτησε εκεί. Η Τροχαία, ή κάποιος κατ’ επανάληψη παθών, που θέλησε να προειδοποιήσει και τους υπόλοιπους?

Εναλλακτικά προς αυτές τις φιλότιμες προειδοποιήσεις, κλείνοντας σας στέλνω και μια πρόταση για μια πρωτότυπη πινακίδα αναγγελίας κινδύνου, για να μπορούν να προειδοποιούνται και οι αναλφάβητοι συνάνθρωποί μας, καθώς και οι αλλοδαποί.

Σας χαιρετώ εσάς και τους αναγνώστες σας

Με εκτίμηση, Γιώργος Χατζής, Φλώρινα

Δεν υπάρχουν σχόλια: