17 Απριλίου, 2007

ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ, Αυγ 2002

ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ, Φλώρινα 19 Αυγ 2002

Ομαδικής παράκρουσης συνέχεια. Και πάνω που χαρήκαμε ότι γλιτώσαμε από την τρομολαγνεία που επί έναν και πλέον μήνα μας πολιορκούσε από οθόνης, και μας είχε γίνει έμμονη υστερία, και έφτασαν μερικές σταγόνες βροχής στην πρωτεύουσα να καταδείξουν την παρακμή και την εξαθλίωση της κοινής λογικής στην χώρα που προ αιώνων την είχε επινοήσει και αναγάγει σε επιστήμη.

Αρκέσαν λίγα λεπτά βροχής να μας φέρουν μπροστά στην μιζέρια μας, για να παρακολουθήσουμε στα «δελτία ειδήσεων» εκφωνητές, ρεπόρτερ και «πολίτες» να καταριούνται κάθε λογής πραγματικούς ή υποθετικούς αρμοδίους για τη νεροποντή που πλημμύρισε ένα τσιμεντένιο λεκανοπέδιο, και για την εγκληματική τους αμέλεια να ξεβουλώσουν μερικά φρεάτια ομβρίων. Ενώ αν τα ξεβούλωναν, όλα θάτανε μέλι-γάλα. Τρομάρα μας. Αυτό νομίζουν οι άθλιοι ότι είναι το πρόβλημα, και όχι πως σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν αφέθηκε ένα εκατοστό γης, να ρουφήξει την εξ ουρανιού ευλογία, ούτε ένα ρέμα ελεύθερο να μαζέψει ό,τι νερό περισσεύει. Ούτε ότι με το παραμικρό τσαλαπατάμε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και σκούζουμε σαν το γουρούνι που το σφάζουν, λες και έρχεται το τέλος του κόσμου, αντί να ευχαριστούμε τον Θεό που είμαστε ζωντανοί, και φυσικά απαιτούμε αποζημιώσεις για μικρές, μεγάλες ή και ανύπαρκτες καταστροφές.

Και αμέσως μετά νάτη μπροστά μας η (υποβρύχια πλέον) Πράγα, και άλλες (υποβρύχιες κιαυτές) περιοχές στην Αυστρία και την Γερμανία, και οι κάτοικοι με το θάρρος στα μάτια και πολλοί και με το χαμόγελο στα χείλη, να προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλον, να σώζουν όσους κινδυνεύουν, να ξημεροβραδιάζονται αραδιάζοντας αντιπλημμυρικούς σάκους, και πάντα να ελπίζουν για το αύριο. Κανένας γογγυσμός, καμία μιζέρια, καμία κατάρα για τις Αρχές, καμία κενή ρητορεία, μόνο κουράγιο, θάρρος, ανακούφιση για τα μη χειρότερα, και ελπίδα για το καλύτερο. Κράτος, στρατός, πολίτες, γίνανε ένα, να περάσουνε τις σκληρές μέρες.

Ο νοών νοείτω, και ο έχων όμματα οράν οράτω. Άντε, από την τρομοκρατία γλιτώσαμε (αν και αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα). Από την φαυλοκρατία, την μιζεροκρατία και την σαχλοκρατία ποιός θα μας γλιτώσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: