17 Απριλίου, 2007

«…και δεν βαριέσαι αδελφέ» - Αυγ'04

«…και δεν βαριέσαι αδελφέ»

Και ξαφνικά, ω του παραδόξου θαύματος, εκεί κάπου κατά τον ιερό δεκαπενταύγουστο, επήλθε η από δυο χιλιετίες ποθούμενη επί γης ειρήνη, και η εν ανθρώποις ευδοκία.

Οι ανά τον κόσμο πολέμοι και οι συρράξεις σίγασαν, οι Αμερικάνοι με τους Ιρακινούς ρεμβάζουν αγκαλιά στην Βαγδάτη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τα βρήκαν εν μιά νυκτί, Κούρδοι, Βάσκοι και λοιποί ατακτούληδες αποφάσισαν να χαρούν το καλοκαιράκι τους κι αυτοί. Η χειρότερη ενεργειακή κρίση που χθες μόλις απειλούσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας αποσοβήθηκε κατά τρόπο υπερφυσικό και μυστηριώδη, και πλέον ο μαύρος χρυσός ρέει άφθονος στις αγορές. Η Γή μας δρόσισε, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου υποχωρεί, και ο Τρίτος κόσμος έχει πια χορτάσει. Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει πια ούτε ένας άνεργος, ούτε ένας χαμηλοσυνταξιούχος, τα ασφαλιστικά ταμεία ξεχείλισαν από χρήμα, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πλέον σε θέση να περιθάλψει τους πάντες κατά τρόπο ζηλευτό από κάθε Αμερικάνο ή Ευρωπαίο. Άσε που οι γείτονές μας παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους στο Αιγαίο, δεν πετούν πια πάνω από τα νησιά μας, τα μαζεύουν και φεύγουν από τα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη και μας πασάρουν προς τα εδώ και όσους τουρίστες επέμεναν φέτος να «διακοπάρουν» στα μικρασιατικά παράλια.

Και όλα αυτά τα πρωτοφανή χάρη στα Ελληνικά (κυρίως δηλαδή τα Αθηναϊκά) ΜΜΕ που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και επαναστατικές μεθόδους κατάφεραν ώστε το Σύμπαν με τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών να περιστρέφεται πειθηνίως και απαρεγκλίτως πέριξ των «Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων». Έτσι λοιπόν περιττεύουν τα δελτία ειδήσεων και οι λοιπές ενημερωτικές εκπομπές, και διατηρούνται μόνο οι αθλητικές και η πρόγνωση του καιρού. Καθώς όλα τα λοιπά προβλήματά μας έχουν ως δια μαγείας επιλυθεί, το μόνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η τραγικά μίζερη περιπέτεια δυο αθλητών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν ενδεχομένως κάποιον έλεγχο για λήψη εκ μέρους τους δυναμωτικών ουσιών. Τίποτε άλλο δεν πρέπει να ταράζει, μέρες που είναι, την ευδαίμονη νιρβάνα μας.

Αν παρόλα αυτά κάποιος κακομαθημένος αντιδραστικός επιμένει να επιδιώκει την πληροφόρηση, του απομένει μόνο η λύση του εθνοσωτηρίου (όπως αποδεικνύεται) Διαδικτύου, και η καταφυγή του σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κανάλια. Γιατί, τέτοια λογοκρισία (βελούδινη, πρέπει να παραδεχθούμε) στην πληροφόρηση δεν είχαμε ούτε στα κατοχικά χρόνια των παράνομων ραδιοφώνων που «ψάχνανε Κάιρο». Κανείς δεν τολμά να ασχοληθεί με τίποτε άλλο πλην των Αγώνων. Συνειδητοποιούμε την τραγικότητα της κατάστασης αυτής? Πολύ αμφιβάλλω. Για να μην μιλήσουμε για τις λίγες αλλά τολμηρές φωνές που καταγγέλλουν αυτήν την «μαφιόζικη φιέστα» των πολυεθνικών. Αυτές φιμώνονται αριστοτεχνικά. Αδύνατο να βρουν βήμα για να μιλήσουν, μόνο ίσως στα έντυπα μέσα, εξ αντικειμένου πιο πλουραλιστικά, πλην όμως λιγότερο δημοφιλή από τα εξαχρειωτικά της νοημοσύνης μας τηλεοπτικά κανάλια. Δεν προσφέρουν δα και καλές υπηρεσίες στις «επενδύσεις» των δισεκατομμυρίων που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες χειρίστου είδους υπηρεσίες ίσως να προσφέρουν και αυτές εδώ οι λίγες γραμμές, αλλά ο γράφων αισθάνεται βαρύ το χρέος απέναντι στην λογική του, όταν δει τον βασιλιά γυμνό, να το φωνάξει. Την ώρα αυτή (σύμπτωση?) ακούω το όμορφο τραγούδι του συνονόματού μου, του Κώστα «…κι εμείς οι τρεις στον καφενέ /κάνουμε πάρτι ρεφενέ / και δεν βαριέσαι αδελφέ…» Τί καλύτερο για επικεφαλίδα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: